31. maaliskuuta 2010

Chartjunk

Tuften Ed lanseerasi hieman ennen syntymääni käsitteen chartjunk. Tiivistäen chartjunk tarkoittaa kaikkia niitä lisäkilkkeitä visualisoinnissa, jotka vaikeuttavat kokonaiskuvan saamista graafista. Chartjunk-käsite sinänsä ei ota kantaa tahallisuuteen tai tahattomuuteen.

Päivän Helsingin Sanomat antaa malliesimerkin chartjunkin käytöstä ja toisestakin graafeilla valehtelun kikasta (linkki varmaan happanee joskus). Vaaleansininen väri kuvaamaan tiettyjä mielipiteitä ja vaaleansininen tausta sulautuvat näppärästi yhteen.



Moniko panee merkille, että vaaleansininen ja punainen muuttavaat merkitystään vasemmalla ja oikealla olevissa barcharteissa? Vasemmalla punainen kuvastaa asenteita, jotka kannattavat maahanmuuton tiukennusta. Oikealla vastaavasti niitä, joiden mielestä maahanmuuttoa pitäisi keventää. Propsit graafin tehneelle Kaisa Roikoselle (HS). Harvoin näkee yhtä tyylipuhdasta suoritusta. Itsekään en olisi huomannut pikavilkaisulla tuota värien tarkoituksen flippausta, ellen olisi aikaisemmin lukenut itsensä Tohtori Vihan tulkintaa samasta aiheesta (tarkoitushakuista sekin).

2 kommenttia:

  1. Oikealla värien merkitys itse asiassa vaihtelee kysymyksestä toiseen sen mukaan, heijastaako "täysin samaa mieltä" myönteistä vai kielteistä suhtautumista.

    VastaaPoista
  2. Joo, onhan tossa pari eri päin menevää.

    Vasemmalla ensimmäinen ja oikealla toinen ja kolmas ei mene samalla tavalla kuin muut, mikä on sinänsä ongelma kysymysten ryhmittelyssä ja esittämisessä.

    VastaaPoista